Spiegelen als oorzaak en gevolg van gedrag

Kinderen van deze tijd hebben heel sterk de onbewuste neiging om gedrag van hun ouders of hun omgeving te spiegelen. Spiegelen betekent dat bijvoorbeeld verdriet of stress wat ouders in zich hebben, door de kinderen wordt ervaren. De ouder waar het kind het meeste van overneemt is meestal de moeder. Dit komt, omdat kinderen doorgaans meer contact met de moeder hebben dan met de vader, zeker in de vroege levensjaren.

Voorbeeld:

Moeder is zwaar gestresst door oorzaken van werk, eigen jeugd, eigen problemen en dergelijke factoren. Gevolg, is dat het kind druk wordt en de stress van moeder "uitleeft". Dit drukke kind werkt de moeder vervolgens weer op de zenuwen, waardoor moeder zich nog gespannener naar haar kind opstelt, wat op zijn beurt nog meer stress wordt. Dit kan heel lang doorgaan, tot de bom barst. Ruzie, driftbuien, agressie, slapeloze nachten, ergernis en allemaal andere negatieve gevolgen zorgen ervoor, dat moeder en kind het samen soms niet meer zien zitten.

Hoe kan dit allemaal gebeuren?

Doordat heel veel kinderen gevoeliger zijn voor sferen en gevoelens van anderen, fungeren zij als antenne en vangen emoties op. De kinderen voelen deze emoties als eigen gevoelens en gaan daar ook zo mee om. Als ze verdrietig zijn kunnen ze huilen en wakker liggen in de nacht. Ze weten vaak niet te vertellen waarom ze zich verdrietig voelen. Het niet weten te vertellen van het WAAROM, is een heel duidelijk signaal van deze gevoeligheid. Let daar dus op.

Wat kun je er aan doen?

Bewustwording:

Doordat gevoelens ONBEWUST worden overgenomen, is een eerste stap, om de bewuste vraag te stellen:"Is dit het probleem van mijn kind, of van mij, of van iemand anders?" Dit klinkt eigenaardig voor iemand die hiermee voor het eerst wordt geconfronteerd, maar het komt veel vaker voor dan u denkt. Denk maar eens aan het volgende voorbeeld: U voelt zich wat verdrietig en kiest een CD met melancholieke muziek. U draait die CD de hele dag en laat de tranen de vrije loop. Als resultaat slaat de sfeer in huis om en uw kind reageert stil en teruggetrokken. Midden in de nacht wordt het wakker en huilt onbedaarlijk. Het kind kan u niet vertellen wat er is en u tast in het duister, UW duister! Zo eenvoudig kan zoiets beginnen.

Therapie voor moeder en kind

Om nu de spiraal te doorbreken, is het het beste, dat moeder en kind samen er iets aan gaan doen. Dit doorbreekt de cyclus van oorzaak en gevolg. Belangrijkste factor is, dat moeder haar verleden leert los te laten. Hiervoor zijn vele therapievormen beschikbaar.

 

 

 

www.nieuwetijdskinderen.org